Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Роз’яснення НКЦПФР щодо порядку відмови СПФМ (торговця та депозитарної установи) від підтримання ділових відносин

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


ПАРД&АФП отримали відповідь НКЦПФР на свій запит щодо порядку виконання торговцями цінними паперами та депозитарними установами вимог статті 10 Закону України від 14.10.2014 року №1702-VII «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо відмови від підтримання ділових відносин (у тому числі шляхом їх розірвання) та відмови клієнту в обслуговуванні.

 

У розділі сайту Питання-відповіді Ви знайдете роз’яснення НКЦПФР щодо питань:

1. Чи має право депозитарна установа на виконання статті 10 Закону (у випадках, визначених частиною першою відповідної статті) розірвати договір про обслуговування рахунку в цінних паперах/про відкриття рахунку в цінних паперах з депонентом, якщо на рахунку в цінних паперах відповідної особи обліковуються цінні папери, права на цінні папери?

2. Чи має право депозитарна установа на виконання статті 10 Закону (та у випадках, визначених частиною першою відповідної статті) розірвати договір про відкриття/обслуговування рахунків в цінних паперах власникам, який укладається між депозитарною установою та емітентом, якщо згідно відповідного договору депозитарна установа обслуговує рахунки в цінних паперах власників, відкриті при дематеріалізації?

3. Чи має право депозитарна установа на виконання статті 10 Закону (та у випадках, визначених частиною першою відповідної статті) відмовити у виконанні депозитарних операцій щодо правочинів, укладених на фондовій біржі? (згідно статті 6 Закону України «Про депозитарну систему України» у разі отримання депозитарною установою від Центрального депозитарію або Національного банку України інформації за результатами розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, укладеними на фондовій біржі та поза фондовою біржею, якщо проводяться розрахунки за принципом "поставка цінних паперів проти оплати", депонентами такої депозитарної установи або в їх інтересах депозитарна установа зобов'язана внести зміни на відповідні рахунки в цінних паперах депонентів до завершення поточного операційного дня, протягом якого зазначена інформація була надіслана Центральним депозитарієм або Національним банком України).

4. Порядок дій торговця цінними папери щодо виконання статті 10 Закону в частині відмови від підтримання ділових відносин з клієнтом, у випадку коли торговцем цінними паперами укладено в інтересах клієнта договір на виконання та розрахунки за таким договором частково вже здійснені? 

Поділитись: