Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ДСФМ розробила методичні рекомендації щодо виявлення та ідентифікації публічних діячів та забезпечення проведення їх фінансових операцій

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


24.06.2015 року на офіційному веб-сайті Державної служби фінансового моніторингу опубліковано Методичні рекомендації щодо виявлення та ідентифікації публічних діячів та забезпечення проведення їх фінансових операцій.

У Розділі І Методичних рекомендацій визначено термінологію щодо публічних діячів, зокрема, національні публічні діячі, іноземні публічні діячі, міжнародні публічні діячі, пов’язані та близькі особи.

Звертаємо увагу на Розділ ІІ, а саме характеристику та аналіз заходів, що вживаються суб’єктами первинного фінансового моніторингу (надалі - СПФМ) щодо публічних діячів.

Рекомендується при вивчені публічного діяча СПФМ :

· досліджувати зміст його діяльності;

· оцінювати його фінансовий стан;

· аналізувати відповідність фінансових операцій специфіці його діяльності;

· визначати його належність до категорії публічних діячів або пов’язаних з ними осіб;

· встановлювати мету ділових відносин.

На підставі наданих відомостей та інформації про нього та його діяльність СПФМ здійснює оцінку ризику з урахуванням критеріїв ризику.

СПФМ у документах з питань проведення фінансового моніторингу може визначати індивідуальні (специфічні) внутрішні механізми ідентифікації публічних діячів, зокрема такі, порядок здійснення заходів щодо отримання необхідної інформації, здійснення поглибленої перевірки, порядок зберігання документів та інформації з питань фінансового моніторингу.

Відповідно до пункту 2 частини 5 статті 6 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» передбачено здійснення СПФМ додаткових заходів щодо клієнтів високого ризику – ця вимога більш деталізована у Методичних рекомендаціях ДСФМ.

Для зручності СПФМ у методичних рекомендаціях наводяться наступні інформаційні ресурси для виявлення публічних діячів:

· Інтернет-довідник «Офіційна Україна сьогодні» - – http://dovidka.com.ua

· База публічних діячів України - http://www.public.biz.ua/

Щодо міжнародних публічних діячів - http://www.lexisnexis.com/en-us/gateway.page

Також у методичних рекомендаціях наведено міжнародні стандарти регулювання заходів обачливості щодо публічних діячів.

Додаткова інформація розміщена на веб-сайті Держфінмоніторингу у розділі Організація фінансового моніторингу/Методичні рекомендації з організації фінансового моніторингу.

Поділитись: