Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

З 03.07.2015 року діє нове Положення про здійснення банками фінансового моніторингу

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


03.07.2015 року набрала чинності Постанова Правління Національного банку України від 26.06.2015 року №417 (далі – Постанова), якою затверджено нове Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Документ розроблено на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон).

Положенням встановлюються загальні вимоги Національного банку України щодо порядку:

1) обліку банку в спеціально уповноваженому органі як суб'єкта первинного фінансового моніторингу;

2) виявлення та реєстрації банками фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу або стосовно яких є достатні підстави підозрювати, що вони пов'язані, стосуються або призначені для фінансування тероризму чи фінансування розповсюдження зброї масового знищення;

3) розроблення, затвердження, постійного оновлення внутрішніх документів банку з питань фінансового моніторингу;

4) ідентифікації (спрощеної ідентифікації), верифікації клієнтів (представників клієнтів), вивчення клієнтів, уточнення/додаткового уточнення інформації про клієнтів;

5) надання банками спеціально уповноваженому органу інформації відповідно до вимог законодавства України з питань запобігання легалізації кримінальних доходів / фінансуванню тероризму;

6) забезпечення управління ризиками легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму;

7) зупинення, поновлення фінансових операцій та виконання рішень (доручень) спеціально уповноваженого органу;

8) погодження призначення та звільнення відповідального працівника банку.

 

Банки зобов’язані привести у відповідність до вимог законодавства України ідентифікацію та виявити факт належності до публічних осіб, до осіб, близьких або пов'язаних із публічними особами, наявних клієнтів / представників клієнтів, щодо яких установлено високий рівень ризику, - протягом трьох місяців із дня набрання чинності Постановою (у строк до 03.10.2015 року), щодо інших клієнтів / представників клієнтів - протягом шести місяців із дня набрання чинності Постановою (у строк до 03.01.2016 року). Приведення у відповідність до вимог законодавства України ідентифікації та виявлення фактів належності до публічних осіб, до осіб, близьких або пов'язаних із публічними особами, наявних клієнтів / представників клієнтів, які не підтримують ділових (договірних) відносин з банком (крім клієнтів високого ризику), може здійснюватися і понад установлені терміни в разі звернення такого клієнта до банку, ініціювання ним проведення фінансових операцій.

 

ПАРД&АФП звернулись до Національного банку України із запитами про надання роз’яснень щодо здійснення фінансового моніторингу банками при здійсненні професійної діяльності на фондовому ринку, а також щодо порядку виконання банком, який здійснює діяльність з торгівлі цінними паперами, депозитарну діяльність, норм статті 10 Закону в частині відмови від підтримання ділових відносин, обслуговування. Про отримання роз’яснень Національного банку України Асоціацією буде повідомлено додатково.

Поділитись: