Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відбулась чергова робоча група Держфінмоніторингу з розгляду проблемних питань СПФМ – небанківських установ

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


07.07.2015 року у Державній службі фінансового моніторингу України відбулось засідання робочої групи з розгляду проблемних питань суб’єктів первинного фінансового моніторингу – небанківських установ, у якій взяли участь представники ПАРД&АФП.

 

За ініціативою ПАРД&АФП на засіданні було розглянуто, зокрема, такі питання:

1. Щодо поняття «ділові або особисті стосунки», яке вживається у визначенні «пов’язані особи національних, іноземних публічних діячів та діячів, що виконують політичні функції в міжнародних організаціях».

Так, згідно підпункту 2) пункту 5 статті 6 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон) пов'язаними особами є особи, з якими члени сім'ї національних, іноземних публічних діячів та діячів, що виконують політичні функції в міжнародних організаціях мають ділові або особисті зв'язки, а також юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є такі діячі чи їх члени сім'ї або особи, з якими такі діячі мають ділові або особисті зв'язки.

Разом з тим, у Законі відсутнє визначення даного поняття, що на практиці призводить до різного його тлумачення.

Представники Держфінмоніторингу повідомили про те, що на сьогоднішній день готується роз’яснення служби з цього питання, яке у липні буде оприлюднено на офіційному сайті Держфінмоніторингу.

ПАРД&АФП готують свої пропозиції до вищевказаного роз’яснення.

2. Щодо трактування критерію обов’язкового фінансового моніторингу «здійснення розрахунку за фінансову операцію у готівковій формі».

Так, на робочій групі було висловлено спільну позицію державних регуляторів про те, що внесення особою грошових коштів через касу банку на рахунок особи- отримувача в якості розрахунку за певну фінансову операцію для цілей фінансового моніторингу є здійсненням розрахунку за операцію в готівковій формі.

 

Протокол засідання робочої зустрічі буде оприлюднено найближчим часом.

Поділитись: