Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НБУ впроваджує найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни

 03.05.2024р. прийнято Постанову Правління НБУ № 56 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18».

За інформацією на офіційному сайті, Національний банк України впроваджує найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни. Метою цих змін є поліпшення умов ведення бізнес-діяльності в Україні та виходу вітчизняного бізнесу на нові ринки, а також підтримка відновлення економіки та сприяння припливу нових інвестицій в країну.

Зокрема, внаслідок змін підприємства з 13 травня 2024 року матимуть змогу репатріювати дивіденди за корпоративними правами чи акціями за кордон, що нараховані за результатами діяльності за період, що розпочинається з 1 січня 2024 року. Це пом'якшення не стосується виплати дивідендів за рахунок нерозподіленого прибутку за попередні періоди чи резервного капіталу.

 Щоб мінімізувати ризики для макрофінансової стабільності, Національний банк встановив щомісячний ліміт для репатріації “нових” дивідендів на рівні 1 млн євро в еквіваленті. Контроль за дотриманням цієї норми забезпечуватиметься завдяки автоматизованій інформаційній системі НБУ “Е-ліміти”.

 Надання можливості репатріювати “нові” дивіденди сприятиме припливу нових інвестицій в Україну, мінімізує ризики згортання діяльності підприємств з іноземним капіталом та підтримає економіку.

Поділитись: